Hi!!! Nak share my samprit pulaksss hehehhe...dapat jugaks buat samprit pandan nih. Sekarang ni me bz sikit dengan tempahan kek, so bila ada masa terluang sikit kena la gunakan sebaik2nya baru la buleh nak hasilkan kueh-kueh ni. Me buat kueh ni dengan pertolongan my hubby n my gurl..pandai jugak my gurl letak ceri2 merah tu walaupun ada la senget bengetnya tapi tak pe biar je dia buat baru seronok, tapi kejap je la pastu dia sibuk nak tgk cartoon dah... Resepi ni me ambik dari dapur maklang hehehehe Thanks to maklang coz share resepi ni yang sumber asalnya dari Chef Zubaidah.
Sebelum Dibakar |
Guna piping bag, tapi guna dua helai baru okey n cepat siap. |
Dah Siap.. |
SAMPRIT PANDAN
Sumber : Chef Zubaidah
sumber :Mak Lang
Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
1/4 tsp pes pandan (mklang letak 1st)
1/2 tsp pewarna hijau epal
Bahan B
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm tepung kastard
Hiasan : Coklat masakan putih dan manik.
Cara
Sebatikan A
Masukkan B dan uli rata
Gunakan acuan dan paipkan.
Bakar selama 15' dgn suhu 160C
Sejukkan biskut dan celup hujung biskut dengan coklat putih, tabur manikkla
Clicks Here
4 comments:
kita sukaaa samperit. lagi2 hijau mcm ni, mmg memikat.
so sedap... cha cuba la buat..
Menariknye samprit pandan ni..
tp i lebih tertarik utk try buat samprit pelangi..hope berjaya buat..
Safiya sama mcm Zaquan mmg suka tolong tp kejap jerk la, pastu cepat bosan..
buat buat jgn tak buat...beshhh kalau buat sdri
Post a Comment