Haaa sedap ni...rasanya yang kenyal2 ditambah dgn manis gula kabung or gula melaka huuuu memang la terangkat. Me buat ni pada iftar hari ke 2. Ni fav my hubby n me pon suka gak mkn nih...but safiya suka jilat kelapa parut yg disalut pada buah melaka ni...safiya2 hehehhee.
Resepinya
Sumber Internet
2 cup tepung pulut + 2 tbsp tepung gandum
1 1/4 cup air
1/2 tsp pandan paste
1/2 tsp pandan flavour
If rajin nak blend daun pandan pon bolehhh but me hehehe terlebih "M"
Inti
Gula kabung dipotong kecil-kecil
Kelapa parut beli yg putih jer...kukus sebentar utk elakkan dr cepat basi then + sedikit garam.
Cara2
Didihkan air dalam periuk..ni utk rebus buah melaka yg dah siap nanti.
Campurkan semua bahan tapi air tu sikit masukkan coz takut terlembik pulaks..
Bila adunan dah buleh digentel, ambil sedikit adunan leperkan pd tapak tangan kemudian letak gula melaka yg dipotong tadi then tutup rapat dan jadikan bulat...
Rebus dalam air yg dah mendidih tadi.
Buah melaka ni akan masak kalau dah timbul.
Angkat buah melaka then golekkan dalam parutan kelapa tadi....
Dah siap....Senang kan...
posted from Bloggeroid
2 comments:
kuih feberet i gak ni..nnti nak cuba buat gak..hehe..
cuba arr senang je kan
Post a Comment