Monday, July 30, 2012

Biskut Mazola

 Jum buat biskut mazola pulaks...Biskut ni fav my hubby so tiap-tiap tahun me buat..but dis year terajin skit so ada la buat jual jugaksss weeee

Sumber: Internet lupa la plak blog apa.

Bahan-bahan

200 gm Kacang Tanah yang dikisar
200 gm  Tepung Gandum
100 gm Gula Icing(nak kurangkan skit pun ok kalau tak nak manis)
Secubit garam..ini bertujuan bagi rasa lemak2 skit
1/2 tsp baking powder
Minyak Mazola atau Minyak Jagung secukupnya
Kuning Telur untuk hiasan

Cara-caranya

Satukan kesemua bahan kecuali minyak. Sebatikan kesemua adunan kemuadian masukkan minyak sedikit demi sedikit sampai adunan menjadi doh dan boleh dibentukkan. Bentuklah mengikut cara masing-masing, me buat bulat-bulat mcm selalunya saje. selepas dibentuk sapukan dgn kuning telur kemudian letakkan kacang tanah sbg hiasan. Jangan lupa sapu tray tu dengan sedikit butter kalau tak melekat la plaks..

170 c 20 minit ikut kesesuaian oven masing-masing yer.


Nak tahu dah masak ke tidak bila ditolak biskut tu senang bergerak.


Clicks Here
 

4 comments:

ch@ said...

meh hntr barang 10biji kak. mau rasa. kita mmg suka biskut kacang ni, tanpa memikir alergi kacang. hahaa.

Shima911 said...

la ye ke alergi..siannya..kalau duduk dekat leh je bg hehehe

eija_sweetmama said...

Mazola..my feberet jugak..

ermm nnti kalau ada masa nak cuba jugak ler..

*haha..semua yg u buat i nak cuba buat..adeiii..pengaruh betull la...
tp kalau i buat conform utk diri sndiri jerk..tgn i selalu buat x menjadi jerk..huhu..

Shima911 said...

haaaa buat jgn tak buat...buleh insyaallah menjadik practice make perfect tau.

JoM Kawan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kliks saya taw!!